Langosz to jedna ze specjalności kuchni węgierskiej. Jest to placek drożdżowy, który przygotowuje się z mąki, drożdży, ugotowanych tłuczonych ziemniaków, mleka, cukru, soli i oleju.
Do przyrządzenia ok. 6-7 placków należy przygotować:
- 2,5 szklanki mąki pszennej;
- 7 g suchych drożdży (albo 20 g drożdży świeżych);
- 1 szklankę mleka;
- 150 g ugotowanych ziemniaków;
- po szczypcie soli i cukru.
Należy rozgnieć dokładnie ziemniaki. Jeśli są ciepłe, zaczekać aż przestygną. Następnie należy przygotować drożdże. Wymieszać je z lekko podgrzanym mlekiem do połączenia się całości w jednolity płyn. Potem dodaj mąkę, sól, cukier i ziemniaki. Wyrabiać ciasto, aż będzie sprężyste.
W przypadku stosowania drożdży suchych nie rozrabiać ich z mlekiem. Po prostu umieścić w misce wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno już dobrze wyrosnąć.
Następnie z ciasta formuje się płaskie placki o średnicy kilku, ewentualnie kilkunastu centymetrów i smaży na głębokim tłuszczu. Potrzebna będzie spora patelnia. Wylać na nią dużą porcję oleju, w którym będzie smażył się langosz. Odrywać dłońmi kawałki ciasta, delikatnie rozpłaszczać je na placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Wyłożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Przepis na langosz można też zmodyfikować i placki upiec w piekarniku – będą mniej kaloryczne i bardziej odpowiednie dla osób na diecie lub z problemami trawiennymi.
Langosz podawać polany kwaśną śmietaną i posypany tartym żółtym serem.